Exerciţiile Spirituale ale lui Ignatius de Loyola – dupã citire

Erezia care mi se pare cã stã la fundaţia greşelii are rãdãcini adânci în filozofia greceascã – mergem înapoi pânã la Platon –  e filozofia dualistã care împarte lumea în lume materialã şi lume spiritualã. Cea spiritualã este privitã ca fiind bunã şi de dorit, pe când cea materialã este privitã ca fiind pãcãtoasã în sine. Ceea ce e greşit, pentru cã Hristos prin întrupare a rãscumpãrat ideea de trup şi de lume materialã. Eroarea de a privi trupurile ca fiind murdare duce la erezii de genul virginitãţii veşnice a Mariei, mama lui Hristos – ea fiind purã şi curatã, nu avea cum sã se înjoseascã în aşa fel încât ulterior naşterii lui Hristos sã aibã o viaţã normalã de cãsãtorie cu Iosif. La modul practic, se naşte în noi o scârbã faţã de plãcerile pe care Dumnezeu nu ni le-a interzis ci le-a lãsat sã ne bucurãm de ele: mâncare gustoasã fãrã îmbuibare, relaţii intime curate în cadrul cãsniciei între soţi (de gen diferit prin naştere), bucuria de a petrece timp cu prietenii sau de a practica hobby-uri care nu sunt neaparat spirituale – cum ar fi yahtingul. Sunt juguri la care ne înjugãm singuri şi apoi plângem cã e grea calea şi cã nimeni nu merge pe ea. Punem pe umerii noştri poveri pe care Hristos nu ne-a cerut sã le purtãm şi ne plângem cã e greu.

Loyola spune chiar la început, sãptãmâna 1 de exerciţii, cã acel ce face aceste exerciţii spirituale trebuie sã ajungã sã nu îşi doreascã mai mult o viaţã lungã decât una scurtã, sã nu îşi doreascã sãnãtatea mai mult decât boala, etc. Ceea ce e greşit, pentru simplul motiv cã nu boala sau sãnãtatea sunt cele ce rãmân – corect ar fi fost sã spunã cã nu avem voie ca şi creştini sã vedem în sãnãtate sau boalã o imagine diferitã a lui Dumnezeu; sãrãcia sau bogãţia nu au voie sã ne schimbe percepţia pe care o avem despre caracterul Tatãlui, ci caracterul Tatãlui trebuie sã ne schimbe inimile pentru ca indiferent de starea în care suntem sã ne dorim mai mult sfinţenia. Şi în acest sens, da, un sfânt sãrac este la fel de valoros ca un sfânt bogat, şi invers.
Ceea ce gãsesc totuşi, bun de pãstrat ca exerciţiu intelectual – nu spiritual – este aparatul de analizã pe care îl foloseşte când vorbeşte despre felul în care pãcatul ispiteşte inima omului.

E ciudat cã exerciţiile spirituale descrise de Loyola au ceva magic în ele, cel puţin mie mi se pare cã emanã spiritualitate ca un sistem religios care adorã un zeu care nu e pe niciunde, care trebuie îmbunat prin ofrande încãrcate de spiritualitate care nu e cert dacã ajutã sau nu. Asta e… definiţia magiei albe, altfel spusã…

Pe mãsurã ce descrie exerciţile spirituale, e uşor de realizat cã exerciţiile spirituale sunt, de fapt, exerciţii de mutilare a corpului. „Nu puneţi lanţuri grele, care vã îmbolnãvesc, legaţi-vã mâinile cu coarde subţiri care mai degrabã creeazã durere şi nu boalã.” Foarte ciudat fel de a-L interpreta pe Hristos. Foarte.

Avem ciudata pornire de a ne umili singuri în faţa lui Hristos într-un mod nesãnãtos, adicã distrugând şi bruma de sãnãtate şi frumuseţe care e în noi, ca şi când nu de restaurare s-ar ocupa El prin învierea Sa în noi. Înseamnã cã nu e clar: nu e nimic bun în noi dacã e în absenţa Sa, nimic rãu dacã e în prezenţa şi sub influenţa Sa. Şi nu mã refer numai la catolici sau iezuiţi, ci la toţi cei ce cred într-o îndreptãţire prin fapte.

Foarte tristã percepţie a lui Hristos… Foarte denaturat chip vãd unii prin ceaţa mândriei…

Nu m-aş mira sã mai asistãm o datã la o prigoanã a creştinilor protestanţi de cãtre „roboţeii”  iezuiţi.

Un material concentrat si suficient despre Loyola, exercitiile sale si rolul sau in istoria bisericii -> CLICK.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s